Krah drvoprerađivačke industrije: Stolice bez naslona

Bez autora
Jul 28 2011

Obustavom rada i protestima nezadovoljnih radnika u Tvornici namještaja Konjuh Živinice, minulog utorka, te nedavnim zatvaranjem proizvodnih pogona zavidovićke Krivaje, bh. drvna industrija bačena je na koljena. U ove dvije strateške tvornice drvoprerađivačke industrije u BiH ugašeno je više od 2.000 radnih mjesta, a kupci njihovih proizvoda okrenuli su se novim, pouzdanijim proizvođačima. Ovaj „lom" negativno će se odraziti i na druge proizvođače namještaja u BiH, jer su ih Krivaja i Konjuh snabdijevali određenim poluproizvodima (otprescima, posebno naslonima za stolice, furnirima...), koje će ubuduće nabavljati i skuplje plaćati u inostranstvu. Za razliku od Krivaje, koja je žrtva dugo očekivane privatizacije, političkih igara i sindikalnih mešetara, situacija u Konjuhu je potpuno jasna. Riječ je o tvornici koja je imala zaokruženu proizvodnju stolova, stolica, kuhinjskog namještaja, izvozila je 90 posto namještaja, imala sigurne kupce i perspektivu, a od 2005. do 2008. zaposlila novih 448 radnika.

Krah drvoprerađivačke industrije: Stolice bez naslonaObustavom rada i protestima nezadovoljnih radnika u Tvornici namještaja Konjuh Živinice, minulog utorka, te nedavnim zatvaranjem proizvodnih pogona zavidovićke Krivaje, bh. drvna industrija bačena je na koljena.

U ove dvije strateške tvornice drvoprerađivačke industrije u BiH ugašeno je više od 2.000 radnih mjesta, a kupci njihovih proizvoda okrenuli su se novim, pouzdanijim proizvođačima. Ovaj „lom" negativno će se odraziti i na druge proizvođače namještaja u BiH, jer su ih Krivaja i Konjuh snabdijevali određenim poluproizvodima (otprescima, posebno naslonima za stolice, furnirima...), koje će ubuduće nabavljati i skuplje plaćati u inostranstvu.

Kriza pa požar

Za razliku od Krivaje, koja je žrtva dugo očekivane privatizacije, političkih igara i sindikalnih mešetara, situacija u Konjuhu je potpuno jasna. Riječ je o tvornici koja je imala zaokruženu proizvodnju stolova, stolica, kuhinjskog namještaja, izvozila je 90 posto namještaja, imala sigurne kupce i perspektivu, a od 2005. do 2008. zaposlila novih 448 radnika. Bila je stabilna i u trenutku nailaska globalne ekonomske krize, što se ne može reći za njene kupce koji nisu bili u mogućnosti na vrijeme plaćati preuzetu proizvodnju. Tako je Konjuh postao žrtva njihove, a potom i vlastite nelikvidnosti.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik